Wordt de Embryowet verruimd?
In de Tweede Kamer lopen diepe overtuigingen over het leven zwaar uiteen. Dat was te merken in het debat over medische ethiek dat 2 juni voor het eerst plaatsvond met de nieuwe minister van Volksgezondheid.
Een chronologisch overzicht van nieuws, interviews en achtergronden over biotechnologie die de afgelopen jaren zijn verschenen op NEMO Kennislink. Het overzicht is te filteren op thema.
In de Tweede Kamer lopen diepe overtuigingen over het leven zwaar uiteen. Dat was te merken in het debat over medische ethiek dat 2 juni voor het eerst plaatsvond met de nieuwe minister van Volksgezondheid.
Het afgelopen jaar besteedden we op NEMO Kennislink aandacht aan ‘het dier als donor’. We organiseerden in samenwerking met het Rathenau Instituut dialogen. Hieruit kwam naar voren dat de meeste dialoogdeelnemers niet tegen verder onderzoek naar de inzet van dieren zijn om het donororganentekort op te lossen. Tegelijkertijd pleiten ze voor onderzoek naar diervrije alternatieven.
Wil je meepraten over namaak-embryo’s? We zijn op zoek naar geïnteresseerden die willen deelnemen aan onze online focusgroep op 7 juni 2022 van 20:00 – 21:30 uur. Interesse? Reageer dan snel.
Ondanks de hoge besmettingscijfers gaat er een voorzichtig optimistische golf door Europa: het einde van de coronapandemie lijkt in zicht, maar juichen we niet te vroeg? We verkennen vier toekomstscenario’s.
Deze maand ontving de eerste mens ooit een genetisch gemodificeerd donorhart van een varken. Dit was mede mogelijk door de techniek CRISPR-Cas. Wat is CRISPR-Cas nu precies en wat kunnen we ermee?
In Amerika hebben artsen voor het eerst een genetisch aangepast varkenshart in een mens getransplanteerd. Wat tot voor kort nog als sciencefiction klonk, komt ineens dichterbij. Gaat dit niet te snel?
Nu het coronavirus opnieuw zijn opmars maakt, worden medicijnen tegen Covid-19 steeds belangrijker om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. NEMO Kennislink beantwoordt zeven vragen over coronamedicijnen.
Gewassen met hogere opbrengst kweken, broeikasgassen in de atmosfeer verminderen, fossiele brandstoffen vervangen en geneesmiddelen ontwikkelen. De DNA-bewerkingstechniek CRISPR-Cas kan helpen om wereldproblemen op te lossen. Zou die techniek daarom niet voor iedereen toegankelijk moeten zijn?
Microbioloog John van der Oost gaf vijf CRISPR-patenten vrij voor non-profitorganisaties. NEMO Kennislink sprak met hem over zijn beweegredenen.
Vanaf 18 januari kunnen kinderen zich laten vaccineren tegen corona. Eerder sprak NEMO Kennislink al met kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning over corona bij kinderen
Honderden patiënten wachten op een donororgaan. Het aanbod is onvoldoende en de kwaliteit daalt. Groningse onderzoekers bekijken of de keuring van donororganen beter kan en of ze organen kunnen opknappen.
In de donordier-dialogen hoor je vaak ‘zo heeft de natuur het niet bedoeld.’ Maar hoe legitiem is dit argument? We vroegen het argumentatiespecialist Paula Steenwinkel.
Om het tekort aan orgaandonoren op te lossen passen Duitse onderzoekers varkens zo aan dat hun organen geschikt zijn voor mensen. NEMO Kennislink bezocht de varkens die wellicht mensenlevens gaan redden.
Dit voorjaar lukte het wetenschappers om menselijke cellen te laten groeien in apenembryo’s. Het is de recentste bijdrage aan een snel ontwikkelend onderzoeksveld. Welke mens-diercombinaties zijn er al?
Als we menselijke organen in varkens kunnen kweken, creëren we dan verschrikkelijke wezens? Krijgen alcoholverslaafden elk jaar een nieuwe lever? In gesprek met argumentatiespecialist Paula Steenwinkel over (ir)reële doemscenario’s.
In de verre toekomst hoeven patiënten misschien niet meer te wachten op een menselijke orgaandonor. Zeven nierpatiënten gaan in gesprek over donordieren.
Dit najaar mogen burgers meepraten over de wenselijkheid van donordieren. Maar hoe wenselijk is het om burgers hierin te betrekken?
Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden een test om mond- en keelkanker te ontdekken. Het enige wat ze nodig hebben, is een beetje spuug.
Zowel in binnen- als buitenland zijn er meldingen van mensen met long covid die opknappen na vaccinatie. Kan een vaccin langdurige klachten verlichten?
Vaak komen wetenschappelijke inzichten niet verder dan een publicatie. Dan Jing Wu vindt dat niks en start een bedrijf om haar resultaten verder te ontwikkelen.
Om het tekort aan donororganen op te lossen, kunnen wetenschappers in de toekomst misschien menselijke organen in dieren laten groeien. Maar zit de wereld daarop te wachten?
Steeds meer bacteriën bouwen resistentie op tegen antibiotica. Wetenschappers hebben nu 42 nieuwe, potentiële antibiotica in bodembacteriën gevonden.
Waarom zijn de nieuwe coronavarianten reden tot zorg? Beschermt het vaccin ook tegen deze nieuwe varianten? NEMO Kennislink beantwoordt de vijf meest gestelde vragen over de nieuwe coronavarianten.
Britse wetenschappers hebben met een algoritme de vorm van zo’n honderd eiwitten voorspeld. Zo kunnen in de toekomst sneller medicijnen gemaakt worden.
Piepkleine deeltjes die lijken op een bacterie kunnen het immuunsysteem wakker schudden, waardoor tumorcellen vatbaar worden voor antikankermedicijnen.
Om een vijand tijdens een oorlog te verslaan, kun je zijn aanvallen bestuderen om zijn zwakke plekken te vinden. Hetzelfde geldt voor oorlog op moleculair niveau.
Als je ouder wordt, worden je cellen ook ouder. Wat als je dat proces terug kan draaien? Dat is het doel van wetenschappers die ouderdomsziektes willen genezen.
Heel de wereld kijkt reikhalzend uit naar een vaccin dat de coronapandemie tot een einde brengt. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Hoe werken die vaccins en zijn ze wel veilig als het zo snel gaat?
Grote farmaceuten gebruiken mensen uit lagelonenlanden voor het testen van nieuwe medicijnen. Ook voor onze eigen Europese medicatie. Ethische regels worden daarbij niet altijd gevolgd.
In een omstreden studie werden Mexicaanse vrouwen tegen betaling bevrucht. Ondanks ethische twijfels publiceerde het vakblad Human Reproduction de studie. NEMO Kennislink sprak met de hoofdredacteur.