In gesprek over DNA in het Sophia Kinderziekenhuis
Hoe voer je een goede dialoog met kinderen over het aanpassen van DNA in embryo’s? Het gebeurde deze week in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.
Een chronologisch overzicht van nieuws, interviews en achtergronden over biotechnologie die de afgelopen jaren zijn verschenen op NEMO Kennislink. Het overzicht is te filteren op thema.
Hoe voer je een goede dialoog met kinderen over het aanpassen van DNA in embryo’s? Het gebeurde deze week in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.
De anammoxbacterie zuivert met stikstof vervuild afvalwater zonder dat hij daar zuurstof bij nodig heeft. Dat is op zich al een bijzondere eigenschap in de wereld van de micro-organismen, maar nu hebben onderzoekers ontdekt dat deze anammoxbacterie ook nog stroom op kan wekken.
Het zal nog lang duren voordat we in het lab een cel kunnen bouwen die echt leeft, denkt chemicus Bastiaan Buddingh’. Toch zijn de pogingen niet voor niets.
Larven van de rode palmkever richten schade aan op dadelplantages. Onderzoekers hebben een systeem bedacht om smullende larven te detecteren.
Wetenschappers van de Universiteit Utrecht en het Erasmus MC hebben een antilichaam ontdekt dat een goede kandidaat lijkt voor een medicijn tegen corona.
Niet iedereen die ziek wordt van het nieuwe coronavirus, heeft exact dezelfde versie van het virus te pakken. Het genetisch materiaal van het virus is aan veranderingen onderhevig. Wat betekent dat voor onze immuniteit en de verspreiding van het virus?
Kabelbacteriën uit de zeebodem kunnen wellicht ooit de inspiratie zijn voor milieuvriendelijke bio-elektronica. Maar ze zitten anders in elkaar dan verwacht.
13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is biologisch psycholoog Tinca Polderman.
Welke genen spelen een rol bij stotteren? Onderzoekers van het Max Planck Instituut en het Erasmus MC zoeken het uit. NEMO Kennislink-redacteur Erica stottert zelf ook en doet mee aan het onderzoek.
Wetenschappers kunnen steeds meer op het gebied van embryo-aanpassingen. Maar willen we dat ook? We bezochten de Negenmaandenbeurs en vroegen het aan bezoekers.
13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is historicus en wetenschapsjournalist Eveline van Rijswijk.
Zware metalen vervuilen ons afvalwater en het milieu. Als we deze metalen beter willen recyclen en het milieu schoner willen maken, zullen we de metalen moeten afvangen. Amerikaanse onderzoekers hebben dit voor elkaar gekregen met een aangepaste gistsoort. De vraag is alleen of die gist beter werkt dan bestaande methodes.
13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is cabaretier Lieven Scheire.
13 september vindt het DNA-festival plaats in NEMO. Een van de sprekers is medisch-ethicus Eline Bunnik
13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is biomedicus Marc van Mil.
Het komt bijna niet voor: een ethicus die een kantoortje heeft middenin een laboratorium. Jeantine Lunshof werkt aan de universiteit van Harvard. Daar praat ze met de onderzoekers over morele kwesties.
13 september vindt het DNA-festival plaats in NEMO. Een van de sprekers is stamcelbioloog Susana Chuva de Sousa Lopes.
Als laatste in de drieluik over het belang van bioinformatica spreken we met Rob de Boer, hoogleraar theoretische biologie aan de Universiteit Utrecht.
Het is onderzoekers gelukt om cellen van gifklieren van negen slangen uit te groeien tot mini-gifkliertjes in het laboratorium. Het gif uit de kliertjes kan gebruikt worden voor de productie van medicijnen voor uiteenlopende aandoeningen.
NEMO Kennislink spreekt met Edwin Cuppen, professor humane genetica. Hij gebruikt bioinformatica om de behandeling van kankerpatiënten te verbeteren.
Voorkomen dat een kind ziek ter wereld komt, kan al met embryoselectie. Dit lijkt vooralsnog veiliger dan een CRISPR-Casbehandeling, dus wat voegt dat nog toe?
In 2020 bestaat de term bioinformatica vijftig jaar. Inmiddels is het een grote tak van wetenschap, maar wat is het nu precies, en waarom is het zo belangrijk?
Het komende jaar vinden er door heel Nederland ‘DNA-dialogen’ plaats. Dat zijn dialogen die gaan over de vragen of we het DNA van embryo’s moeten willen aanpassen. En onder welke voorwaarden dit mag. Tijdens de dialogen gaan Nederlanders met elkaar in gesprek over de mogelijkheden en moeilijkheden.
De wetenschappelijke werkwijze achter de geboorte van de eerste genetisch gemanipuleerde tweeling werd nooit gepubliceerd, maar komt nu deels naar buiten.
Het komende jaar vinden er door heel Nederland ‘DNA-dialogen’ plaats. De centrale vragen zijn: Willen we het DNA van embryo’s aanpassen, en zo ja onder welke voorwaarden? Tijdens de dialogen kunnen Nederlanders met elkaar in gesprek over de mogelijkheden en de moeilijkheden.
Insectendodende middelen die in verband gebracht worden met de grote sterfte onder bijen en hommels lijken hommels soms ook voordeel op te leveren.
Op vrijdag 15 november vond hierover een Lagerhuisdebat plaats in Utrecht. Voor- en tegenstanders gingen met elkaar in gesprek.
Brandwonden genezen door bacteriën een inktviseiwit te laten maken. Dat was het doel van het Leidse iGEM-studententeam. Ze doen verslag van de internationale wedstrijd waar ze een prijs wonnen.
Een interview met transhumanist Stefan Lorenz Sorgner over de vragen rondom genbewerkingstechniek CRISPR-Cas.
Het komende jaar vinden er door heel Nederland ‘DNA-dialogen’ plaats. Ze gaan over de vraag of we het DNA van embryo’s zouden moeten willen aanpassen. En onder welke voorwaarden dit zou mogen. Tijdens de dialogen gaan Nederlanders hierover met elkaar in gesprek.